Det Vita Spanien (6 flaskor)

Det Vita Spanien (6 flaskor)

SEK 990.00

I denna låda har vi valt ut 6 olika vita viner från Spanien. Vi älskar själva vita viner, inte minst för att de matchar vår svenska gastronomi så väl. Det här är små producenter som gör viner med omsorg och kärlek till ursprunget och vissa viner tar vi endast hem för denna låda. Vinerna är några av våra mest uppskattade vita viner från vårt restaurangsortiment och finns inte att köpa separat via Systembolaget. Vinerna är endruvsviner eller näst intill vilket ger er en bra känsla för ursprunget. Vi reser från Jerez i Söder, via bergen Sierra de Gredos utanför Madrid och över till La Seca i Valladolid. Därifrån till Ribeiro i Galicien, och sen vägen förbi Rioja och avslutar i Katalonien. Vi hoppas ni ska tycka om resan och upptäcka nya vita favoriter från detta spännande vinland. Om du sedan hittat en favorit i lådan så går det vinet såklart att att beställa separat som en Privatimimport i hela lådor om 6 flaskor om man önskar. Salud! Hälsar Sara & Göran

Add To Cart

Beställs som Privatimport för 990 kr

Forlong Blanco 2019, Forlong Wine
Vi tar er här längst söderut till Jerez och Bodegas Forlong som var en av de första att certifiera sig ekologiskt i detta område och ligger i framkant vad gäller moderna stilla viner från en annars tradtitionsfylld region av Sherry. Vinet har fått spontanjäsa och sen vila på sin jästfällning i 4 mån vilket ger en fin matvänlig balans mellan druvans friskhet och lite fyllighet och längd i vinet.
Druvor: 90% Palomino Fino, 10% Pedro Ximenez.
Stil: Medelfylligt, fruktigt och med lätt blommiga toner.
Ursprung: Vino de la Tierra Cádiz
Prova till: Tonfisktartar med avocado och gurka.

Paso de Cebra 2019, Ruben Diaz
Högt upp i bergen i Sierra de Gredos utanför Madrid hittar vi Ruben Diaz. Mentor till många mer kända vinmakare i området och med fokus att arbeta med druvor från gamla vinstockar från små vingårdar där ursprunget lyser igenom. Den lokala druvan Albillo Real ger ett vin med komplexitet och fin struktur. Lagring på stora gamla ekfoudres i 9 mån. Albillo Real är en svår druva att odla och det är inte ofta man hittar viner som är gjorda 100% på denna druva. När någon vinmakare tar sig tid att odla denna svåra druva och göra ett vin 100% på druvan kan man vara säker på att det är riktigt bra vin! Druvan har en fin elegant bitterhet och hög syra som ger längd och friskhet till vinet. Låter man sedan vinet vila på gamla ekfat får man en fin balans och fyllighet som blir myket matvänlig.
Druva: Albillo Real
Stil: Elegant, medelfylligt med fin längd och komplexitet
Ursprung: Cebreros, Sierra de Gredos
Prova till: Sjötunga med champagnesås

Cucú Verdejo 2019, Barco del Corneta
”Mitt sinne, mina händer och mina fötter finns i vinet” Så säger Beatriz Herranz som man hittar i hennes älskade La Seca i Valladolid strax norr om Madrid. Hon har vigt sitt liv åt druvan Verdejo, och det gör hon bra. På hög höjd skapar hon viner att älska. Spontanjäst, lagrat på ståltank och sin jästfällning i 5 mån. Verdejoviner är kanske det mest klassika vita vinet du får när du är i Spanien men oftast är det enkelt och utblandat med Sauvignon Blanc för att bli mer publikt. Här får du istället bara smaken av Verdejo-druvan från gamla vinstockar helt ekologiskt odlad och med mycket fin fyllighet från lagringen med jästfällningen så att man nästan tror den legat på ekfat.
Druva: Verdejo
Stil: Grönfruktig med fin fruktsyra
Ursprung: La Seca, Castilla de León
Prova till: Grillade eller stekta fiskrätter med mycket smak eller varför inte en smakrik paella med räkor, chorizo mm

Flower and the Bee 2021, Coto de Gomariz
I det gröna Spanien, nära Atlanten, hittar vi ofta aromatiska vita viner med fin syra. Så även här hos Coto de Gomariz, en av de mer kända producenterna i inlandsdistriktet Ribeiro. Ett vin som får vila 4 mån på sin jästfällning vilket ger en fin fyllighet med mycket smak. Mycket aromatiskt vin som passar mycket bra att dricka som det är men även att matcha med starka smaker som t ex indiska eller thailändska kryddningar.
Druva: Treixadura
Stil: Gulfruktigt med fin syra
Ursprung: Ribeiro, Galicien
Prova till: Grillad bläckfisk med smakrika tillbehör eller en klassisk “Pulpo Gallego”, Galiciens nationalrätt

Tobelos Blanco 2019, Bodegas Tobelos
Vi tar er med till den svala delen av Rioja Alta, vid foten av Sierra Cantabria, till vingårdar som är 85 år gamla. Lagring sker i 5 mån med Viura på nya franska ekfat och Sauvignon blanc i betongägg. Detta är ett vin är mycket fruktigt när det är ungt men som när det åldras får mer prägel av Viura druvan och ekfatslagringen och en lätt oxiderad ton som gör vinet mycket matvänligt. En av mycket få vinstilar som passar bra till umami-baserade rätter som t ex sushi och sashimi.
Druvor: 90% Viura, 10% Sauvignon Blanc
Stil: Ett gastronomiskt vin med aromatisk intensitet och fin lätt fatkaraktär.
Ursprung: Rioja
Prova till: Smakrika rätter med lite asiatisk kryddning eller t. ex teriyakikryddade rätter. Testa t ex en lätthalstrad tonfisk med wasabimajonäs eller Tonfisk Teriyaki med rimmad gurka och pak choi

Les Vistes 2017, Esteve i Gibert
Häng med till en av de minsta producenterna i Penedès men med stora ambitioner och med ett rykte som ”Rising star”. Druvorna kommer från en liten vingård med hela 90 års ålder på stockarna. Vinet har spenderat 8 mån på kastanjefat vilket gjort att det utvecklats fint. Dekantera gärna 30 min så öppnar vinet upp sig mer.
Druva: Xarel.lo
Stil: Ett subtilt, elegant vin med fin struktur från kastanjefaten.
Ursprung: Penedès, Katalonien
Prova till: En ambitiöst grillad eller ugnsbakad fiskrätt, varför inte en sjötunga!